Önkéntesség

« Önkéntesség Egynapos önkéntesség »

Tábori önkéntesség

Miért jó a Bátor Tábor önkéntes közösségéhez tartozni?

Bátor Táboros önkéntesnek lenni életre szóló kaland. Élményterápiás táborainkban azon dolgozunk, hogy sorsfordító élményeket nyújtsunk krónikusan vagy súlyosan beteg gyerekeknek és családtagjaiknak. Mindeközben az önkénteseink, a Cimborák élete is megváltozik: részesei lesznek egy olyan közösségnek, ahol 1000 féle ember 1 ügyért dolgozik. Rengeteget tanulnak magukról, a határaikról, arról, hogy nem csak a táborozóink, hanem ők maguk is hősök. Mert együtt változtatjuk majd meg a világot.

Lejjebb görgetve mindent megtudhatsz a cimboraságról: hogy kiket keresünk, hogyan jelentkezhetsz és milyen feladatkörökbe. A 2021-es jelentkezéssel kapcsolatban azonban a türelmedet szeretnénk kérni. A jelenlegi járványhelyzet miatt az önkéntesek jelentkezési időszakáról, a képzésekről és a programokról később tudunk majd tájékoztatást adni. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a mindenki számára legbiztonságosabb és legjobb megoldást.

Ha pedig kérdésed van, keress minket bátran az onkentes@batortabor.hu címen.

A türelmedet szeretnénk kérni. A jelenlegi járványhelyzet miatt az önkéntesek jelentkezési időszakáról, a képzésekről és a programokról később tudunk majd tájékoztatást adni. A jövőben is minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a mindenki számára legbiztonságosabb és legjobb megoldást.

 

Regisztráció és jelentkezés

Ha még nem voltál önkéntesünk, vagy voltál, de csak a régebbi adatbázissal találkoztál eddig, először is regisztrálnod kell a felületen. A regisztráció része egy adatlap kitöltése, egy fénykép, egy önéletrajz, és egy írásos referencia feltöltése, amihez a sablont itt találod. Referenciát a családtagjaidon kívül bárki adhat neked, a fontos az, hogy elolvashassuk olyasvalakinek a véleményét rólad, aki objektív képet adhat nekünk néhány készségedről, képességedről – csupa olyan tulajdonságra kérdezünk rá, amik fontosak nekünk a táborban, az önkéntesek értékelésénél is ezeket figyeljük.

Ezután a Jelentkezések menüpontnál tudod lekérni a jelentkezési kérdőívet, amit e-mailen kapsz majd meg.

A kérdőív kitöltésére szánj elegendő időt, körülbelül 45 percet. Vannak benne kifejtős kérdések is, hiszen szeretnénk minél jobban megismerni téged, minél többet megtudni a tapasztalataidról és motivációidról.

A jelentkezés után

Miután beadtad a jelentkezésed, egy csoportos interjún veszel majd részt. Nem kell készülnöd semmivel, csak nyitottsággal és egy kis önismerettel. A kiválasztás eredményéről e-mailben értesítünk.

Amennyiben el tudjuk képzelni, hogy önkéntesünk legyél, részt kell venned egy 3 napos képzésen, ami minden, nyáron turnusba kerülő új önkéntesünknek kötelező. Vannak olyan feladatkörök, aminek a betöltéséhez egy plusz képzésen is részt kell venned.

Ezen az ábrán összeszedtük neked a jelentkezés lépéseit:

Önkénteseink, vagy ahogyan a Bátor Táborban nevezzük őket, a Cimborák különböző feladatköröket látnak el.

Vannak Házi, Játszó, Egészségügyi Cimborák, nemzetközi turnusainkban pedig Tolmács Cimborák is. Ebben a menüpontban olvashatod el, hogy ki milyen feladatot lát el a táborban.


Házi Cimbora

A Házi Cimborák egy kicsit pótmamaként, pótpapaként vannak jelen a táborban. Egy házban (de nem egy szobában) alszanak a táborozókkal, és velük vannak az ébresztőtől a lámpaoltásig. Ha kell, segítenek az öltözésben, figyelnek arra, hogy a programnak megfelelő ruhát vegyenek fel, segítik őket a mindennapi teendőkben is. Osztoznak velük az örömükben, buzdítják őket a programokon, és segítenek elsimítani honvágyat, civakodást. Általában 10 táborozóhoz 4-5 Házi Cimbora tartozik. Ők azok, akik a legjobban ismerik, hogy mire vágynak a táborozók, akik a legtöbb időt töltik velük a héten.

Játszó Cimbora

A Játszó Cimborák programokat tartanak a táborozóknak. A saját nappali programjuk mellett esténként mindig készülnek valami különlegessel is, például tábortűz, tábornyitó show, buli, amiken különböző jelmezekben, játékos feladatokkal várják a táborozókat. Sokszor szemtanúi lehetnek a gyerekek sikerélményének (például ha valaki életében először mer felülni a lóra). A felkészülést, és a program összeállítását már több héttel a tábor előtt elkezdik, amivel biztosítják, hogy programjaink ugyanazon a magas színvonalon valósuljanak meg évről évre.

(Bizonyos feladatkörökhöz plusz képzés is tartozik. Erről a kiválasztás során részletes információkat kapsz majd.)

Itt megnézheted, hogy milyen programokra, feladatokra jelentkezhetsz a Játszó Cimborának.

Egészségügyi Cimbora

Ők a Tábor láthatatlan szuperhősei – civilben orvosok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok, szakorvosjelöltek. Gondoskodnak a táborozók egészségügyi biztonságáról és ellátásáról, arról, hogy mindenki időben megkapja a gyógyszerét, diétáját, a kellő egészségügyi kezelést, figyelmet. És hogy mitől láthatatlanok? Úgy vannak jelen a táborban, hogy bár szinte észre se veszed, mégis mindig ott van melletted egy megbízható és felkészült egészségügyi csapat. Ugyanúgy játszanak, ha van idejük, esténként kártyáznak, beszélgetnek, és néha még jelmezben is bújnak, mint a többi önkéntes. Itt tudhatsz meg róluk többet.

Tolmács Cimbora

A nemzetközi táborainkban lengyel-angol, magyar-cseh vagy magyar-szlovák nyelvű tolmács önkéntesek fordítanak az önkéntesek és a táborozók közözz. Ott vannak a házban, az étkezésekkor, a programokon, és mindig figyelnek arra, hogy gördülékeny legyen a (gyakran nonverbális) kommunikáció a táborban.

Fontos tudnod, hogy soha senkit nem dobunk be a mélyvízbe. A táborban nem lesz olyan helyzet, amiért kizárólag te mint új Cimbora leszel majd felelős! A tapasztaltabb önkénteseink nem csak válaszolnak majd a kérdéseidre, de segítenek is eligazodni a tábori mindennapokban.

Hogy mivel telik a Házi, a Játszó és a Tolmács Cimbora egy „átlagos” tábori napja, azt ebben a táblázatban böngészheted végig:

Kik jelentkezhetnek?

Bárki jelentkezhet hozzánk önkéntesnek, aki elmúlt 20 éves. Ez pl. a 2021-es táborok esetében azt jelenti, hogy akkor jelentkezhetsz, ha 2000. december 31-e előtt születtél.

Mikor lehet jelentkezni?

A jelenlegi járványhelyzet miatt az önkéntesek jelentkezési időszakáról, a képzésekről és a programokról később tudunk majd tájékoztatást adni. Ha követsz minket Facebookon vagy Instán, ígérjük, nem maradsz le semmilyen fontos információról. Köszönjük a türelmed!

Hogyan?

Az önkéntes adatbázison keresztül jelentkezhetsz. Ehhez először regisztrálnod kell, azaz kitöltened egy adatlapot, feltöltened egy fényképet, önéletrajzot és írásos referenciát. Ezután kell kitöltened egy hosszabb jelentkezési lapot.

Hol van a Bátor Tábor?

Turnusainkat Hatvanban tartjuk. A táborozók és az önkéntesek is itt vannak a turnus teljes ideje alatt – így nem egy “hazamenős” napközis táborozásban lesz részed.

Már a jelentkezéshez fel kell töltenem az erkölcsi bizonyítványt?

Nem, a jelentkezéshez még nem kell, de mielőtt eljössz a májusi képzésre, már kérjük, töltsd fel az adatbázisba.

Mennyi elfoglaltsággal jár egy nyári turnus?

Az önkéntesek számára egy nyári turnus két részből áll: 3 nap képzésből és legalább (turnusonként változó) 9 nap táborból. A részvétel a tábor és a képzés teljes idejére kötelező.

A 9 napban (ami péntektől a következő hét szombatjáig tart) benne a van a táborozók érkezése előtti felkészítés és a távozásuk utáni pakolás, lezárás is.

Azok a Játszó Cimborák, akik olyan programot tartanak, ami speciális felkészülést igényel, egy tavaszi hétvégén részt vesznek egy extra képzésen is.

Nincsen sok tapasztalatom gyerekekkel. Így is jelentkezhetek?

Az önkéntes munkának nem előfeltétele a szakképesítés (kivéve az egészségügyi feladatkörökben), sem a gyerekekkel való tapasztalat, meglétük azonban előnyt jelent. Számunkra az a fontos, hogy a tábori értékeknek megfelelően kommunikálj a táborozókkal, és adj nekik visszajelzést, figyelmed az övék legyen – miközben te is jól érzed magad a táborban.

Mi történik, miután beadom a jelentkezésemet?

Miután beadtad a jelentkezésed, egy csoportos interjún veszel majd részt februárban vagy márciusban. Az kiválasztás eredményéről e-mailben értesítünk.

Szívesen mennék önkéntesnek, de nincsen, aki vigyázna a gyermeke(i)mre, amíg a táborban vagyok. Vihetem ő(ke)t is?

Sajnos erre nincsen lehetőség. A táborhely kapacitása véges, így a táborozóktól venné(k) el a helyet. 

Nem tudok egyszerre 9 napig a táborban lenni, csatlakozhatok a kórházi programhoz?

GO! programunkra Debrecenben és Pécsett bárki jelentkezhet, aki betöltötte 20. életévét, de Budapesten csak tábori tapasztalattal rendelkező Cimborákat tudunk fogadni.

Fizikailag mennyire megterhelő egy nyári turnus?

Bátor Táboros Cimborának lenni bizony néha fárasztó. A táborban az önkéntesek gyakran 18 órát is ébren vannak. Ennek az ébren töltött időnek a nagy részét a táborozókkal töltik: a házakban, a programokon, az étkezésekkor, s ilyenkor aktívan figyelnek is rájuk. De minden ébren töltött percet megér az a rengeteg élmény, amit a táborozókkal átélsz, és a számtalan mosoly, amivel megajándékoznak.

Milyen egészségügyi ismeretekkel kell rendelkeznie egy Bátor Táboros önkéntesnek?

A táborok alatt velünk vannak az egészségügyi önkéntesek is: orvosok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok. Ők felelnek a táborozók egészségügyi biztonságáért, gyógyszerelésükért, étrendjükért. Tőled minden esetben csak olyan segítséget fognak kérni, hogy pl. egy adott időpontban kísérd be a táborozót az orvosi épületbe, hogy időben megkapja a gyógyszerét. Az egyes betegségtípusokról, a legfontosabb higiéniai szabályokról hallasz majd a felkészítés alatt. Téged semmilyen egészségügyi felelősség nem terhel, és a táborozók betegségéről, aktuális állapotáról is csak annyi információt fogsz kapni (mindegyik fél védelmében!), amennyit fontos tudnod a táboroztatásukhoz.

Ha bármilyen további kérdés eszedbe jut, fordulj hozzánk bizalommal: onkentes@batortabor.hu

Ismerd meg táborunkat, és less bele a különleges tábori pillanatokba!

 

RTVS, Maďarský magazín, 2019.08.14. (magyar ill. szlovák nyelven, felirattal)

RTVS, Maďarský magazín, 2019.08.14. (magyar ill. szlovák nyelven, felirattal)

 

 

Legyél te is Cimbora!